Met een grote slinger komt de stoeltjeslift waarin we zitten tot stilstand boven de steile besneeuwde berghelling. Het uitzicht is prachtig, maar toch bekruipt ons een gevoel van zorg; er zal toch niets ernstigs met de lift aan de hand zijn?
Als Reliability Specialist overdenk ik meteen de uitdagingen van het ontwerp van zo’n skilift en de vereiste betrouwbaarheid. De liften in het gebied waar ik me bevind zouden een capaciteit van 90.000 wintersporters per uur aan moeten kunnen! De variatie aan wijze van gebruik van de lift die ik de afgelopen dagen ben tegengekomen is groot: mensen in allerlei maten en gewichten, overvolle rijen stoeltjes versus lege stoeltjes, soepel en minder soepel in-en uitstappen, ski’s, snowboards en ander materiaal wat met enige kracht nog net op tijd binnen de relatieve veiligheid van het stoeltjesframe worden getrokken. Alles heeft in meer of mindere mate invloed op de belasting van de lift en daarmee met de betrouwbaarheid van de lift. Tegelijkertijd zijn ook de weersomstandigheden van grote invloed. Onderaan bij het liftstation stond er nog -13°C en een wind van 15 km/u op het informatiescherm, maar ook in het veel warmere en zonnige zomerseizoen wordt de lift gebruikt door actieve wandelaars.
Tijdens mijn werk bij HI merk ik dat veel klanten wel een goed algemeen beeld hebben van hun gebruikers en de gebruiksomstandigheden van hun product, maar dat een echt goed onderbouwd gebruikersprofiel ontbreekt of ontoereikend is. De breakdown vanuit requirements en user cases naar wat dat betekent voor belastingen op specifieke onderdelen is vaak onvoldoende. Terwijl juist daar een grote bron van informatie vandaan komt voor een goed design en relevante testen. Dit leidt vervolgens tot het kunnen doen van relevante uitspraken over de betrouwbaarheid van het product.
Een duidelijk gebruiksprofiel en de daarbij behorende stressoren biedt essentiële houvast voor reliability tests en analyses. Hoe het uitgediepte gebruikersprofiel tot stand komt kent vele mogelijkheden: specifieke metingen, garantiedata analyse, gebruikers enquêtes, logfiles analyse, live-monitoring en big-data analyses zijn maar een greep uit de opties om meer informatie over het product en de gebruikers te krijgen en terug te voeren naar het ontwerp en eventuele onderhoudsschema’s.
Gelukkig waren de huidige omstandigheden, inclusief de extra meter sneeuw van die nacht, nog ruimschoots binnen het verwachte gebruik van onze lift: tot ons aller plezier zette de lift zich na een paar minuten weer soepel in beweging. Mijn vraag aan jou: hoe goed ken jij je gebruikers, hun gedrag en de gebruiksomstandigheden van je product?
Dorien Lutgendorf
Reliability Specialist