Als er één ding van doorslaggevend belang is voor de grote voetbalstadions van onze wereld, dan is het wel de kwaliteit van het gras. Geen wonder dat alle mogelijke technologieën worden ingezet om te garanderen dat profvoetballers hun duurbetaalde kunsten kunnen rekenen op een perfecte grasmat. De Johan Cruijff Arena, op dit gebied een voorloper in voetballand, maakt daarvoor al enkele jaren gebruik van het datateam van Holland Innovative. Met sensoren onder en boven het gras wordt de status van het veld 24 uur per dag bijgehouden. Binnenkort komt daar nog een nieuwe manier van monitoring bij: dankzij druksensoren in de schoenen van de grasploeg komt er een nog beter beeld van de toestand van het veld. Om dat voor elkaar te krijgen, heeft Holland Innovative de hulp ingeroepen van de Eindhovense start-up ATO-gear.
Arion – een product van ATO-gear – is een flinterdunne zool met druksensoren die elke beweging van de voet meet. Het zooltje is oorspronkelijk bedoeld voor hardlopers die er tijdens het lopen direct feedback over hun bewegingen mee kunnen krijgen. Hierdoor kunnen zij hun techniek verbeteren en blessures voorkomen. Maar de zooltjes hebben misschien wel meer toepassingen: Holland Innovative wil ze nu gaan inzetten om de hardheid en grip van het veld in de Johan Cruijff Arena nog preciezer in kaart te brengen.
De testen moeten nog beginnen, maar de gedachte is logisch, zegt databiolooog Joep van Cranenbroek van Holland Innovative. “We weten al heel veel van het veld. Met een clegg hammer kun je bijvoorbeeld de impact meten van een kogel op de ondergrond en op basis daarvan zicht krijgen op de hardheid van het veld. Daarnaast monitoren onze sensoren constant de vochtigheid en de algemene gezondheid van het gras. Allemaal informatie die nodig is om te kunnen bepalen of het gras voldoet aan de streefwaarden van de eigenaar.”
Maar het kan altijd beter. Vandaar dat de zooltjes van Arion Joep Van Cranenbroek op een idee brachten. “Het grasteam van de Johan Cruijff Arena loopt bij wijze van spreken de hele dag over het veld. Dus hoe handig zou het dan zijn om dan ‘on the go’ data te verzamelen, simpelweg via een meetsysteem in hun schoenen. De zooltjes voelen als het ware hoe hard het gras op die plek is – en hoe het staat met de grip. Al wandelend verzamelen ze daarmee de benodigde informatie.”
Data verzamelen moet simpel en effectief zijn, zegt Van Cranenbroek. “Telkens opnieuw grote metingen te moeten doen met een clegg hammer en zo en erg belastend voor het veldteam. Dus blijven we zoeken naar manieren om dat te versimpelen. Zo zijn de maaimachines als uitgerust met sensoren en datzelfde gaan we nu testen met de schoenen van het grasteam.” Of het echt kan werken, moet komende tijd blijken uit twee veldtesten. “Want het klinkt weliswaar logisch allemaal, maar we moeten het natuurlijk nog wel laten zien in de praktijk.”
Als alles volgens verwachting loopt, wil Van Cranenbroek rond het EK voetbal van deze zomer, dat gedeeltelijk ook in Amsterdam plaatsvindt, de mogelijkheden ook aan de UEFA laten zien. Maar de uiteindelijke doelen gaan verder. Holland Innovative ziet een directe relatie tussen het werk in de voetbalstadions en ontwikkelingen in de precisielandbouw.
“Er wordt veel gesproken over slimme landbouw. Data is daarbij een allesbepalend bestanddeel. Maar hoe krijg je goede data? Dat is iets waar wij goed in zijn, bijvoorbeeld door constant te werken aan betere meetsystemen. Open staan voor de mogelijkheden die zich aandienen, zoals met de slimme zool van Arion, is daarbij belangrijk. Je moet eerst de data hebben voordat je kunt nadenken over de juiste implementatie ervan. Het mooie is dat onze ervaring in voetbalstadions daardoor rechtstreeks kan bijdragen aan de verbetering van de precisielandbouw. Hoe dichter we naar elkaar toegroeien, des te kansrijker het wordt. Al die partijen uit de land- en tuinbouw mogen zich dus bij ons melden!”