HI Blog - De laatste inzichten en updates.

Nieuwe Module Verandermanagement door Felice Manshanden Transformeert het Advanced Leadership Program.

Geschreven door Holland Innovative | Sep 10, 2024 9:07:25 AM

Bij Holland Innovative staat vooruitgang centraal, en dat geldt ook voor ons Advanced Leadership Program (ALP). Dit programma is ontworpen om professionals te helpen groeien in hun leiderschapsvaardigheden en klaar te maken voor de volgende stap binnen hun organisatie. Dit jaar voegt Holland Innovative een krachtige nieuwe module toe, ontwikkeld en verzorgd door Felice Manshanden, expert in sterke punten ontwikkeling en verandermanagement. Haar unieke visie biedt deelnemers een frisse blik op hoe ze verandering kunnen managen binnen hun team, met de focus op persoonlijke kracht en systematisch denken. In deze blog maak je kennis met Felice, haar achtergrond en de waarde die ze toevoegt aan het programma.

Wie is Felice Manshanden?

Felice begon haar carrière als verpleegkundige, waar haar fascinatie voor systemen zich ontwikkelde. “Ik heb altijd genoten van denken in systemen – het menselijk lichaam is natuurlijk een systeem, maar organisaties zijn dat ook. De hoofden van mensen bevatten ook systemen,” legt ze uit. Hoewel ze de zorg uiteindelijk verliet, bleef haar passie voor systematisch denken en persoonlijke ontwikkeling de kern van haar carrière. Felice verdiepte zich in sociale psychologie, strategisch talentmanagement en toegepaste filosofie aan gerenommeerde instellingen zoals Nyenrode en AOG.

Wat haar vooral intrigeert, is hoe mensen werken binnen grotere systemen, en hoe je deze systemen kunt optimaliseren. Deze combinatie van inzichten gebruikt ze dagelijks in haar werk als zelfstandige, waar ze organisaties helpt bij talent- en organisatieontwikkeling. “Ik werk met startups, scale-ups, en grotere organisaties. Het doel is om hen te helpen betere beslissingen te nemen over hoe ze hun mensen en hun organisatie kunnen ontwikkelen.”

De kracht van sterke punten

In de ALP-module die Felice verzorgt, gaat ze specifiek in op sterke punten ontwikkeling in combinatie met verandermanagement. Dit is een onderwerp dat haar nauw aan het hart ligt. “Wat ik geweldig vind aan sterke punten ontwikkeling, is dat het focust op wat mensen van nature goed doen. Dit komt voort uit de positieve psychologie, een vakgebied dat me meteen boeide toen ik ermee in aanraking kwam.”

Volgens Felice gaat sterke punten ontwikkeling verder dan enkel het erkennen van iemands kwaliteiten. Het gaat erom hoe je deze kwaliteiten effectief inzet binnen een team en in tijden van verandering. "Vaak worden sterke punten niet optimaal benut, vooral tijdens veranderprocessen. Mijn module helpt leiders te herkennen waar hun teamleden in uitblinken en hoe ze deze talenten strategisch kunnen inzetten om succesvoller te zijn.”

Het vergeten aspect van verandering

Felice ziet verandermanagement als een vaak onderbelicht onderdeel van projectmanagement. “Er is veel aandacht voor efficiëntie in projectmanagement, wat geweldig is, maar vaak vergeten we de mensen die de veranderingen moeten adopteren. Dat is waar mijn module op focust: hoe je mensen effectief meeneemt in verandering en hun sterke punten benut.”

Ze legt uit dat er een belangrijk onderscheid is tussen projectmanagement en verandermanagement. “In veel organisaties blijft het mensen-deel – changemanagement – een ondergeschoven kindje, met alle gevolgen van dien. Projectmanagement focust zich vaak te sterk op voorspelbaarheid en het sturen van processen. Deze zogenaamde ‘design-illusion’ zorgt voor falende changeprojecten omdat de realiteit vaak niet volledig te sturen is. Het onderschatten van de complexiteit en dynamiek binnen een organisatie kan leiden tot ineffectieve en kostbare verandertrajecten.”

Felice benadrukt het belang van een bredere visie, waarbij het complexiteitsperspectief van Hooman helpt om verandering te begrijpen. “Wat er in de organisatie gebeurt, is niet altijd dankzij maar ondanks alle projectmanagementmethoden. Door goed te kijken naar de werkelijke dynamiek in de organisatie, krijg je een sterke feedbackloop die je helpt om betere keuzes te maken in je handelingsplan.”

Evolutionair perspectief op verandermanagement

Een van de meest interessante benaderingen die Felice introduceert in haar module is het evolutionaire perspectief op verandering. Dit perspectief helpt deelnemers te begrijpen dat verandering vaak plaatsvindt op een natuurlijke, niet-stuurbare manier. "De mensheid zelf is een groot changemanagement project," zegt Felice. “Verandering gebeurt vanzelf, zonder dat het expliciet wordt gemanaged. Door te begrijpen hoe evolutionaire mechanismes werken, kun je als leider betere keuzes maken tijdens veranderprocessen.”

Ze noemt het draaien van pilots als voorbeeld van hoe je dit perspectief kunt toepassen. “In plaats van vast te houden aan een rigide plan, draai je een pilot, bekijk je de resultaten en pas je de selectiecriteria aan. Dit is een manier om systematisch te experimenteren met verandering, wat zorgt voor een flexibele en effectieve aanpak.”

Praktische handvatten voor effectief leiderschap

Deelnemers aan Felice’s module kunnen zowel theoretische inzichten als praktische handvatten verwachten. Een van de technieken die ze behandelt, is hoe leiders hun plannen effectief kunnen communiceren en verkopen aan hun team. “Sterke leiders zijn niet alleen in staat om een visie te formuleren, maar ze weten ook hoe ze hun team kunnen overtuigen om mee te gaan in die visie,” zegt Felice. Ze deelt praktische tips uit de klassieke retorica om dit te bereiken. “Hoe verkoop je een idee? Hoe krijg je iedereen mee? Dat zijn vragen waar we in de module dieper op ingaan.”

Daarnaast legt ze uit dat leiders niet alleen moeten focussen op wat er op de voorgrond gebeurt (on-stage gedrag), maar ook op de dynamiek achter de schermen (off-stage gedrag). “Mensen kunnen zich voor de schermen enthousiast en gemotiveerd tonen, maar achter de schermen spelen vaak andere belangen. Het is cruciaal dat je als leider begrijpt wat er echt speelt om iedereen mee te krijgen in een veranderproces.”

De waarde van de module binnen de ALP

De nieuwe module van Felice is een waardevolle aanvulling op het bredere Advanced Leadership Program. Het doel van het programma is om leiders effectiever te maken in hun rol, en Felice’s bijdrage verhoogt die effectiviteit door het belang van sterke punten en verandermanagement centraal te stellen. “Wat ik de deelnemers wil meegeven, is dat er in organisaties vaak meer gebeurt dan je kunt sturen of kunt zien. Maar als je deze processen herkent, kun je er wel degelijk invloed op uitoefenen.”

Haar module biedt deelnemers de inzichten en tools om verandering niet alleen te managen, maar er ook optimaal gebruik van te maken. Door te focussen op wat werkt en sterke punten te benutten, worden veranderingen waardevoller en succesvoller geïmplementeerd. Dit maakt haar module onmisbaar voor leiders die willen groeien in het effectief leiden van projecten en teams.

Een gouden tip voor leiders

Op de vraag wat haar gouden tip zou zijn voor leiders, is Felice duidelijk: “Probeer niet alleen duidelijk te maken waar jij naartoe wil, maar probeer ook te horen en te weten wat er speelt in je team. Hoe breder je je beeld maakt en hoe meer je begrijpt wat de verschillende belangen zijn, hoe beter je je team mee kunt krijgen in het proces.”

Leiderschap is geen eenrichtingsverkeer, benadrukt ze. Door zowel naar de individuele als collectieve sterke punten van het team te kijken, kun je als leider veel meer bereiken. “Het draait om balans: luisteren, begrijpen en dan leiden. Alleen dan kun je het meeste halen uit de veranderprocessen en de mensen om je heen.”

Leer hoe je effectief verandering begeleidt en versterk je leiderschap met het ALP

Ben je klaar om je leiderschapsvaardigheden te verdiepen en beter om te gaan met veranderingen binnen je organisatie? Het Advanced Leadership Program van Holland Innovative biedt je de kans om met experts zoals Felice Manshanden aan de slag te gaan. Ontdek hoe je de sterke punten van je team optimaal benut en verandermanagement succesvol implementeert. Wil je ook groeien als leider en je team naar nieuwe hoogtes brengen? Neem dan deel aan het ALP en verrijk je leiderschapsreis.