2 min lezen

Project: ‘supergras’ Amsterdam ArenA

HighTech Technologie om ‘supergras’ te kweken
Als eerste stadion ter wereld gaat de Amsterdam ArenA HighTech Technologie inzetten om de conditie van de grasmat te meten. Het gericht (real time) monitoren en analyseren van de graskwaliteit en de ondergrond is daarbij een van de prioriteiten. Zo gaan de Amsterdam ArenA en HAS Hogeschool een innovatief systeem ontwikkelen dat op elk moment van de dag inzicht geeft in de conditie van de grasmat. Voor dit systeem maakt de ArenA gebruik van technologie die in nog geen enkel ander stadion in de wereld is toegepast. Zo wil het stadion het ArenA-gras naar het hoogste niveau trekken om uiteindelijk ‘supergras’ te kweken.

Samenwerking
HAS Hogeschool en de Amsterdam ArenA hebben een contract getekend voor een tweejarige samenwerking die erop gericht is de kwaliteit van het stadiongras verder te verbeteren. Holland Innovative is als strategische partner van HAS Hogeschool betrokken bij dit project. Joep van Cranenbroek, Product & Proces Specialist bij Holland Innovative, verzamelt big data en verwerkt deze tot relevante informatie voor de ontwikkeling van ‘supergras’.

State-of-the-art technologieën
“We meten nu al veel en het beheren van onze grasmat gebeurt met veel passie en professionaliteit. Maar het is ook gebaseerd op gevoel”, zegt Henk Markerink, CEO van de Amsterdam ArenA. “Als stadion streven we voortdurend naar het hoogst haalbare, en helemaal waar het gaat om de grasmat. Monitoring en analyse op topniveau is voor de ArenA van grote waarde omdat het ons meer kennis en inzicht verschaft en we efficiënter en duurzamer met ons gras kunnen omgaan. Door meer te sturen op harde data willen we uiteindelijk ook de teeltstrategie verbeteren zodat we ‘supergras’ krijgen. De samenwerking met HAS Hogeschool levert hieraan een belangrijke bijdrage. Deze state-of-the-art technologieën kan de ArenA weer toepassen in onze internationale projecten zoals in Brazilië, Rusland en Qatar.”

Live inzicht in conditie grasmat
In de afgelopen maanden heeft de Amsterdam ArenA één monitoringsysteem getest dat gedetailleerde gegevens levert over wat zich in de ondergrond en binnenin de grasplanten afspeelt. De enorme stroom aan data komt uiteindelijk terecht in een dashboard dat vanaf elk mobiel apparaat op afstand laat zien hoe de grasmat er op dat moment voor staat. Op basis van die informatie kunnen de fieldmanagers bijvoorbeeld besluiten het dak te openen of te sluiten, of er extra water en voedingsstoffen nodig zijn en of de assimilatieverlichting in- of juist uitgeschakeld moet worden. Als er bijvoorbeeld in de grasplanten een verslechtering ontstaat, ontvangen de beheerders een melding zodat ze direct kunnen ingrijpen. Met deze en andere maatregelen moet de kwaliteit van de ArenA-grasmat zich ten minste kunnen meten met de absolute internationale top.

Bron: Amsterdam Arena (25 november 2014) http://www.amsterdamarena.nl/Standaard-tonenop-pagina/Amsterdam-ArenA-zet-high-techtechnologie-in-om-conditie-grasmat-te-meten.htm

Logos ArenA